Penyanyi Aliff Aziz mendedahkan dia mengamalkan amalan selawat sebanyak 1,000 kali sehari bagi mengatasi masalah gemuruh ketika beraksi dipentas akhir Gegar Vaganza pada Ahad lalu.

Aliff berkata dengan amalan tersebut dia berada lebih tenang dan yakin ketika membuat persembahan. Katanya itu adalah pesanan daripada rakan-rakan supaya amalkan selawat.


BACA: Krew Dedah Rutin Aliff Aziz, Imamkan Solat Sebelum Pertandingan Bermula

“Sebenarnya ini adalah pesanan dari kawan-kawan supaya amalkan selawat selalu. Saya cuba habis selawat sebanyak 1,000 kali sehari, ini saya amalkan sebelum naik ke pentas. Mungkin nampak susah, tetapi apabila selalu diamalkan ia akan jadi biasa,” katanya.

Mengulas mengenai video tular sedang mengimamkan solat di sebelum konsert berlangsung, Aliff mengakui segan jika video tersebut menganggu niat baiknya untuk berhijrah.

“Saya seggan apabila video itu diperkatakan. Benar ia satu benda yang positif, namun saya bimbang jika ia mengganggu niat baik. Saya harapkan ia menjadi amal jadiah yang boleh saya kongsikan kepada semua,” katanya.


Ahad lalu, Aliff Aziz dinobat sebagai juara Gegar Vaganza musim kelapan menewaskan lima peserta lain sekaligus membawa pulang wang tunai RM100,000 berserta trofi.