Bagi memerangi dan menangani penularan wabak COVID-19 yang kian ‘mengganas’ sekarang, kerajaan dijangka akan mengumumkan ‘darurat kesihatan’ dalam tempoh terdekat.

Menurut sumber, satu Mesyuarat Khas Kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri kita, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama anggota Kabinet di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, pagi tadi bagi membincangkan pelaksanaan ‘darurat kesihatan’.

Tan Sri Muhyiddin sudah mendapatkan pandangan daripada beberapa pihak termasuk Peguam Negara, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Majlis Keselamatan Negara (MKN), Pejabat Peguam Negara, dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai ‘darurat kesihatan’ bakal diambil kerajaan itu.

Beliau juga turut menghadap Yang di-Pertuan Agong, di Kuantan bagi mendapatkan perkenan Seri Paduka berhubung perkara itu.

Pelaksaan ini terpaksa dilakukan kerana peningkatan kes COVID-19 semakin tinggi terutamanya di Sabah, Selangor dan Kedah selain rayuan untuk pengurusan tertinggi pasukan frontliner terutamanya KKM.

Rakyat Jangan Bimbang & Panik

Jelas Tan Sri Muhyiddin pelaksanaan ‘darurat kesihatan’ ini penting bagi membolehkan kerajaan terutamanya MKN dan KKM memperketatkan lagi prosedur operasi standard (SOP) bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 dalam masyarakat mengikut norma baharu.

“Bagaimanapun, orang ramai tidak perlu bimbang kerana ia bukan perintah berkurung dan mereka masih boleh keluar dari rumah untuk membeli barangan keperluan harian seperti biasa dengan syarat perlu mematuhi SOP ditetapkan kerajaan,” jelas beliau.

Cara Terbaik Meredakan Politik

Tindakan ‘darurat kesihatan’ ini juga merupakan cara terbaik untuk meredakan ketegangan dalam arena politik negara, selain mengawal penukaran pandemik COVID-19.

Ketika ini usaha kerajaan boleh dianggap terganggu kerana terlalu banyak manuver atau gerakan politik berlaku sehingga mampu menjejaskan tumpuan bagi memerangi wabak berkenaan.

Menurut sumber, dalam keadaan COVID-19 tengah ‘mengganas’, rakyat tengah susah dan ekonomi tergugat. Tapi lain pula dengan ahli-ahli politik kita yang tak habis-habis ‘bergaduh’ sesama sendiri sampaikan ada rakyat tertanya-tanya apa yang akan berlaku pada sidang Parlimen November ini.

Mahu Laksanakan ‘Darurat Separa’ Di Zon Merah

Dalam laporan portal Free Malaysia Today, pegawai kanan di Putrajaya ada menyatakan yang dia mahukan kawasan zon merah itu termasuk di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya melaksanakan ‘Darurat Separa’.

Bimbang dengan Dewan Rakyat yang bakal berlaku pada 2 Nov hingga 15 Dis kerana mungkin ‘kluster Parlimen’ akan terjadi. Walaubagaimanapun, tiada sebarang pengumuman rasmi dari Kerajaan.

Dalam masa yang sama, mungkin perkataan ‘Darurat’ itu harus di’nama’kan semula supaya rakyat kita tidak panik.